OVER HET HONDENRAS

De naam bordercollie is afkomstig uit het gebied wat men “the Border”noemt tussen schotland en Engeland. Daar zijn uitgestrekte gebieden waar men bij uitstek schapen houdt. Over het tweede gedeelte van de naam, “collie” zijn er verschillende verklaringen. De een zegt dat het een verwijzing is naar de witte kraag “collar”. Het kan ook verwijzen naar het type schaap waarmee veel gewerkt werd “coalies”. Of een woord wat de Schotten gebruiken voor bruikbaar “colley”.

Bordercollies zijn van nature dus heel goede veehoeders en daarmee goede werkhonden. Je ziet ze veel bij schapenkuddes en kunnen wel 100 km per dag lopen. Ze zijn onvermoeibaar; De afstand die ze lopen tijdens het drijven is heel wat anders dan het lopen naast de fiets. Drijven is “werken” voor hun zowel mentaal als fysiek. Ze moeten immers de schapen in het oog houden zodat er geen afdwaalt daarnaast moeten ze reageren op de comando’s van de herder.

Uiteraard worden er regelmatig rustpauzes ingelast zodat hond, schapen en herder kunnen uitrusten. Bordercollies zijn erg wendbaar, ze kunnen al rennend bijna in een keer 180 graden draaien en terugrennen. Daarnaast is de bordercollie heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave. Echter agressief is de bordercollie zeker niet. De bordercollie behoort tot de herdershondenrassen en behoort tot de meest intelligente hondenrassen. Ze zijn snel van begrip. De bordercollie heeft een grote “will to please” hetgeen betekent dat hij graag wil werken voor zijn baas. Naast het drijven van schapen zijn er dan ook verschillende hondensporten zoals; agilty, flyball en frisbee. Door zijn grote intelligentie en sterke wil is hij zeer gewild als competitiehond.

Over raskenmerken zal ik u niet vermoeien dat kunt u op verschillende sites lezen en anders brengt u een keer een bezoekje aan mij. Ik vertel u graag over de hond en over de zeldzame Nederlandse Drentse heideschapen. Wat ik u nog niet wil onthouden is dat de BBC rond de kerst het televisieprogramma uitzendt; “one man and his dog”. Dit geeft een goed beeld van echt schapendrijven en kunt u zien hoe de honden getraind zijn op specifieke fluitsignalen.

Gebruikte literatuur;

Bordercollie – Wikipedia